Search

User login

The QUEST - December 2004 UGC - NET Compulsory Paper - I

Click here to download Microsoft Word file for text on this page.

Directions (Q. l-5): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

Let's not romanticise terrorism, let's not sentimentalise it. A terrorist is a criminal and like any other criminal, he must be dealt with firmly. Those who argue for a humane and soft approach towards terrorists do not understand the psychology of terror. Life crime which exists at all levels of society, terrorism too permeates all socio-economic' sections of society. Our fond belief that terrorism stems from a feeling of alienation, of disenfranchisement, has been belied by the emerging profile of the terrorists behind the Mumbai blasts. True, hardline approach to terrorism may result in greater mutations and intensity of terror in the short run. But, there is no alternative. When asked how he would deal with the terrorists, Mumbai's police chief put it succinctly, He would deal with them merely as the criminals, they are, he said, any 'soft' approach will be taken advantage of by the terrorist and he will up the ante. The terrorist must be made to understand in no uncertain terms that terrorism cannot pay in the long run. After we negotiated with the Kandahar hijackers and the state caved in, terrorists attacks have intensified. India is seen to be a 'soft' target.

The cost of a tough approach will be greater bloodshed and damage to property, but eventually only this can eradicate the evil of terrorism. If dialogue and reconciliation were viable alternatives I we would not be seeing so many terrorist movements across the world. Even when Israel under an earlier prime minister adopted a conciliatory approach to militant groups in the occupied territories, innocent people were still being killed in the country. Today, there is worldwide revulsion to terrorism, triggered off by the 9/11 incident. The international environment is conducive to escalating the drive against terror. Despite criticism from some quarters, it is widely acknowledged that President Bush was right in adopting a tough position on terror. It is India's image as a soft state that has encouraged the kind of attacks we witnessed in Mumbai. When terrorists understand that their tactics will be reciprocated in kind, they will think twice before they strike.

1. What is common between 'crime' and 'terrorism'?

(a) Both of them are against democracy.
(b) Both of them can be found in all the social stratum.
(c) Both of them use violence.
(d) Both of them work against the law of nature.
(e) None of these

Answer: 1. (b) Both of them can be found in all the social stratum.

2. If we deal with terrorism sternly

 
(a) the terrorists will surrender quickly.
(b) terrorist organisations will change their tactics.
(c) terrorists may react by indulging in violence for a short period.
(d) we can solve the insurgency problem.
(e) it will give a message to other nations.

Answer: 2. (c) terrorists may react by indulging in violence for a short period.

3. If we adopt a liberal attitude towards terrorism

(a) the entire world will support us.
(b) terrorists will be forced to give up their cause.
(c) it will send a right message among terrorist outfits.
(d) negotiation with terrorist organisations would be easy.
(e) Terrorists will only gain from it

Answer: 3. (e) Terrorists will only gain from it

4. Which of the following is true in context of the passage?

(a) The author supports a soft approach towards terrorists.
(b) Terrorism is a sentimental issue.
(c) Terrorism is more deadly in nature than crime.
(d) Terrorism has become a global issue
(e) Unlike crime, terrorism can be found in all socio-economic sections of the society.

Answer: 4. (d) Terrorism has become a global issue

5. Which of the following is false in context of the passage?

(a) The author thinks that terrorism stems from a feeling of estrangement.
(b) The international opinion against terrorism has strengthened.
(c) Crime and terrorism both can be found in any layer of the society.
(d) President Bush's stand on terrorism has been appreciated by most of the nations.
(e) None of these.

Answer: 5. (a) The author thinks that terrorism stems from a feeling of estrangement.

6. Pictorial question skipped

7. What approximate value should come in place of question mark (?) in the following equation?
139 of 918 + 5(1/2) of 768 =?

(a) 6400
(b) 4800
(c) 8200
(d) 5600
(e) 7200

Answer: 7. (d) 5600
140% of 900 + 11/2 * 770
= 1260 + 4235 = 5495 = 5600

8. The ratio between the present ages of A, B and C is 7:5:4. The total of the ages of A and C after 4 years will be 52 years. What will be the ratio of the ages of B and C after four years?

(a) 2:3
(b) 5:6
(c) 6:5
(d) Data inadequate
(e) None of these

Answer: 8. (c) 6:5
Let the ages of A, Band C are 7x, 5x and 4x
As per the given condition,
7x + 4 + 4x + 4 = 52
or, 11x + 8 = 52 or 11x = 44
or, x = 4
The ages are 28, 20 and 16.
The ratio of ages of B and C after 4 years is, 24 : 20 or 6:5

9. The box contains 4 black balls, 3 red balls and 2 white balls. Two balls are drawn from the box at random. What is the probability that both the balls are of the same colour?

(a) 5/18
(b) 7/18
(c) 1/18
(d) 11/36
(e) None of these

Answer: 9. (a) 5/18

10. The length of a rectangular plot is increased by 40%. By what percent should the breadth be increased so that the area of the plot is increased by 75 percent?

(a) 15
(b) 25
(c) 35
(d) Data inadequate
(e) None of these

Answer: 10. (b) 25

Directions (Q. 1l-15): In each of the following questions, a question is asked, followed by three statements. You have to study the question and' all the three statements given and decide whether any information provided in the statement(s) is/are redundant and can be dispensed with while answering the questions.

11. What is Kishore's monthly income

(i) He Spends Rs. 1600 on house rent.
(ii) He saves 3,200 rupees per month, which is 2/5th of his monthly income
(iii) He spends 15% of his income on transportation, which amount to Rs.1200
(a) Only (i)
(b) Only (i) and (ii)
(c) Either (i) and (iii) or (ii) and (iii)
(d) None is redundant
(e) None of these

Answer: 11. (e) None of these
From (ii), we get
2/5 of income = 3200
or income = Rs. 8000
From (iii) we get
15% of income = Rs. 1200
income = Rs 8000
(i) and (ii) or (i) and (iii) are redundant.

12. How many runs did Ravi score in the 12th match?

(i) He scored total 1248 runs in 12 matches.
(ii) His average runs of 12 matches is 104
(iii) His average runs of first 11 matchs is 100.
(a) Either (i) or (ii)
(b) Either (ii) or (iii)
(c) Only (ii)
(d) Either (i) or (ii) or (iii)
(e) None of these

Answer: 12. (a) Either (i) or (ii)
(i) runs in 12 matches = 1248
(ii) runs in 12 matches = 12 * 104 = 1248
(iii) runs in 11 matches = 11 * 100 = 1100
We can get the answer from (i) and (iii) or from (ii) and (iii)
Either (i) or (ii) are redundant.

13. What is the price of table?

(i) Price of 4 chairs and 6 tables is Rs.3,8000
(ii) Price of 8 tables and 10 desks is Rs.12,000
(iii) Price of 6 chairs and 8 desks is Rs.7,600
(a) Only (iii)
(b) Only (ii)
(c) Any one of the three statements
(d) None is redundant
(e) None of these

Answer: 13. (d) None is redundant

14. What is the speed of train 'A'?

(i) Speed of train 'B' is 120 km/hr
(ii) Length of train 'A' is twice that of train 'B'
(iii) Train 'A' crosses 400 metres long train 'B' running in opposite direction, in 20 seconds.
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Only (iii)
(d) None is redundant
(e) Question can't be answered even with information in all three statements.

Answer: 14. (d) None is redundant

15. 12 women and 8 boys can complete a piece of work in 10 days. How many days will it take for 15 women and 4 boys to complete the same work?

(i) 15 women can complete the work in 12 days.
(ii) 15 boys can complete the work in 16 days.
(iii) The amount of work done by a boy is three-fourth of the work done by a woman in one day.
(a) Only (i) or (ii) or (iii)
(b) Only (ii) or (iii)
(c) Only (iii)
(d) Any two of three
(e) Only (ii)

Answer: 15. (d) Any two of three
From (i) we get
Time of 1 woman = 180 days
From (ii), we get
Time of 1 boy = 240 days
From (iii) we get
Boy = 3/4 woman
12 W + 8B = 10 days (given)
15 W + 4B =? days
We can get the answer from (i) or (ii) or from (iii)
Any two of the three are redundant

16. Pictorial question skipped
17. Pictorial question skipped
18. Pictorial question skipped
19. Pictorial question skipped

20. The validity and reliability of a research will be at stake when

(a) The author who is the source of information is biased, incompetent or dishonest
(b) The incident was reported after a long period of time from that of its occurrence
(c) The researcher himself is not competent enough to draw logical conclusions
(d) All of the above

Answer: 20. (d) All of the above

21. While writing research report a researcher

(a) must not use the numerical figures in numbers in the beginning of sentences
(b) must arrange it in logical, topical and chronological order
(c) must compare his results with those of the other studies
(d) all of the above

Answer: 21. (d) must compare his results with those of the other studies

22. A researcher wants to study the future of the BJP in India. For the study which tool is most appropriate for him?

(a) Questionnaire
(b) Schedule
(c) Interview
(d) Rating scale

Answer: 22. (a) Questionnaire

23. Survey Study aims at:

(i) knowing facts about the existing situation
(ii) comparing the present status with the standard norms
(iii) criticizing the existing situation
(iv) identifying the means of improving the existing situation
(a) i and ii only
(b) i, ii and iii
(c) i, ii, iii and iv
(d) ii and iii only.

Answer: 23. (b) i, ii and iii

24. If majority of students in your class are weak you should

(a) not care about the intelligent students
(b) keep your speed of teaching fast so that students comprehension level may increase
(c) keep your teaching slow
(d) keep your teaching slow along with some extra guidance to bright pupils

Answer: 24. (d) keep your teaching slow along with some extra guidance to bright pupils

25. If some of your pupils misbehave with you in the college campus you must

(a) report to the principal.
(b) report to their parents
(c) improve their behaviour by your own character and scholarship
(d) mobilize other teachers against these guys

Answer: 25. (c) improve their behaviour by your own character and scholarship

26. Four of the five words given below are similar in a certain way and therefore form a group. Find the one which does not belong to the group.

(a) oligarchy
(b) theology
(c) hierarchy
(d) plutocracy
(e) monarchy

Answer: 26. (b) theology. Theology is the study of the nature of God, whereas other options are regarding types of government.

27. Austere is related to style in the same way as controlled is related to

(a) wealth
(b) faith
(c) demeanor
(d) speech
(e) movement

Answer: 27. (e) movement. An austere style is severely restrained and simple. Controlled movement is also restrained.

28. If TROMBA Y is written as BAYMORT in a certain code, how is PERSIAN written in that code?

(a) IARPESN
(b) IANSREP
(c) PXSANRE
(d) ISRAPNE
(e) INAPERS

Answer: 28. (b) IANSREP. Here the last three letters come at the front and the first four letters are written in reverse order after the third letter in the coded word.

29. What would be the next number in the following series? 6, 0, 12, 12, 36, 60, ...

(a) 132
(b) 148
(c) 216
(d) 60
(e) -24

Answer: 29. (a) 132. The series is: 21 + 4, 22 - 4, 23 + 4, 24 - 4, 25 + 4, 26 - 4, ..

30. If broom is caned stick, brush is called cup board, filament is called tannery, stick IS called garbage and tannery is called bucket, then what does a bulb have?

(a) tannery
(b) bucket
(c) garbage
(d) stick
(e) brush

Answer: 30. (a) tannery. A bulb has a filament, but filament is here called tannery.

Directions (Q. 31-35): Study the following character sequence and answer the questions given below it.
S + 1 N p f T A ÷ 9 7 2 * Q B - F Y k o z b W * O L

31. Find the odd man out.

(a) SL
(b) fT
(c) Nz
(d) -k
(e) QY

Answer: 31. (b) fT

32. Which number is placed one-fourth from the 5th character from the left and the 9th character from the right?

(a) ÷
(b) 2
(c) T
(d) N
(e) A

Answer: 32. (e) A. The fifth character from the left is p and the ninth character from the right is Y. The required character is actually the third character from p.

33. If the last ten characters from the left are interchanged with the 10 characters beginning with N and the remaining characters are kept the same, then what will be the 7th character to the left of the 13th character from the right?

(a) O
(b) Q
(c) x
(d) f
(e) *

Answer: 33. (a) O
The new character sequence would be
S + 1FYko z bW * O LQB – N p f T A ÷ 97 2 *
Now, 7th character to the left of 13th to the right
= (7 + 13 =) 20th from right
= (26 - 20 + 1 =) 7th from left = o


34. If the given character sequence is reversed, what will be the 8th to the right of 11th to the left of 15th character from the right?

(a) T
(b) B
(c) Y
(d) X
(e) Q

Answer: 34. (c) Y

35. What will come in place of the question mark (?) in the following character series? 1pTA7Q?

(a) p ÷ 2
(b) Yo*
(c) fTB
(d) BkW
(e) 972

Answer: 35. (d) BkW

36. Archipelago is related to island in the same way as constellation is related to

(a) planet
(b) galaxy
(c) orbit
(d) heavenly bodies
(e) star

Answer: 36. (e) star. An-archipelago is a group or chain of islands. A constellation is a group of stars.

37. If the second, fifth, sixth and the last letters of the word PREJUDICE are combined to form a meaningful English word, then what is the third letter of the word? If more than one word can be formed your answer is M and if no word can be formed, then your answer is X.

(a) M
(b) R
(c) D
(d) E
(e) X

Answer: 37. (c) D. The letters can be combined to form the word RUDE.

38. If ALIGN is written as BKJFO in a certain code, how is CRUELTY written in that code?

(a) RBSKNOA
(b) PQSTRAB
(c) RSQOZPT
(d) DAVDMSZ
(e) ANTORAN

Answer: 38. (d) DAVDMSZ. For the first letter, you have the next letter in the alphabet. For the second letter, you have the letter preceding it in the alphabet. This rule goes on for the whole word to find the code.

39. In a certain code language ‘fel ne qur’ means 'I have passed', ‘dang ko chauk’ means 'You are brave' and ne ‘qur tis’ means 'I have failed'. What will ‘dang qur tis’ mean?

(a) You have failed
(b) I am brave
(c) You have passed
(d) Can't say
(e) None of these

Answer: 39. (a) You have failed.

40. How many letters in the word TYRST have as many letters between them as in the alphabet?

(a) None
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) More than 4

Answer: 40. (b) 2

41. Seer is related to prophecy in the same way as sage is related to

(a) diligence
(b) penance
(c) reward
(d) flattery
(e) wisdom

Answer: 41. (e) wisdom. A seer or prophet is someone gifted in prophecy. A sage is gifted in wisdom.

42. Latent is related to manifestation in the same way as dormant is related to

(a) hibernation
(b) awakening
(c) perfunctory
(d) inspiration
(e) punctilious

Answer: 42. (b) awakening.

43. Pictorial question skipped

44. If kite is called bird, bird is called herd, herd is called jack and jack is called drum, then what is a collection of sheep called?

(a) herd
(b) bird
(c) drum
(d) jack
(e) kite

Answer: 44. (d) kite. A collection of sheep is called herd. But herd is here called jack

45. If PRACTICE is written in a certain code as XYGHXLEE, then what does JSUTQLPH mean in that code?

(a) CARROLS
(b) PATIENCE
(c) QUARREL
(d) BLOOIVIING
(e) OSTRICHED

Answer: 45. (d) BLOOIVIING
In order to decodify, replace the first letter in the word PRACTICE by the 8th letter after it in the alphabet, the second letter by the 7th letter after it in the alphabet; the third letter by the sixth letter after it in the alphabet and so on. Work backwards like this on JSUTQLPH and get the answer.

46. Robin is taller than Prakash. Neeraj is fatter than Prabhu. Prabhu is taller than Prakash and fatter than Robin, Neeraj is fatter than Prakash and taller than Prabhu. Who among them is the fattest and the tallest respectively?

(a) Prabhu, Prakash
(b) Neeraj; Can't say
(c) Can't say, Robin
(d) Prabhu, Robin
(e) Neeraj, Prakash

Answer: 46. (b) Neeraj; Can't say

47. If the following numbers are arranged in the descending order of the sum of their digits, which number would come in the middle?
32, 51, 79, 71, 58, 69, 35, 81, 90

(a) 79
(b) 35
(c) 81
(d) 51
(e) 69

Answer: 47. (c) 81

48. If the third, sixth and seventh letters of the ' word RUBICON be used to form a meaningful word, what is the first letter of that word? If there is more than one such word, your answer is K whereas if no meaningful word can be made from these letters your answer is T.

(a) T
(b) K
(c) B
(d) O
(e) N

Answer: 48. (e) N

49. If BLISS is called YORHH in a certain code how is TRAUMA written in that code?

(a) GIZFNZ
(b) PNTSO
(c) QUERTA
(d) BLOPEN
(e) POSTIQ

Answer: 49. (a) GIZFNZ

50. If + means ÷, * means -, ÷ means *, and means + then 5 * 2 - 4 ÷ 7 + (3 * 2)

(a) 26
(b) 31
(c) 29
(d) 27
(e) None of these

Answer: 50. (b) 31

Get Social with enableall