Search

User login

The QUEST - June 2004 UGC-NET Compulsory Paper - I

Click here to download Microsoft Word file for text on this page.

1. The danger emanating from the act of giving a harsh punishment to a student is that:

(a) the student in question may beat the teacher black and blue
(b) the student in question may leave school and join another school.
(c) the parents of that student can fight with the teacher on this issue.
(d) a feeling of hatred towards studies, schools and teachers may arise in the mind of that student.

Answer: 1. (d) a feeling of hatred towards studies, schools and teachers may arise in the mind of that student.

2. If students are not taking an interest in the lesson, then the teacher should

(a) tell the students that taking interest in their studies would amount to their welfare
(b) Ask them why they are not taking an interest in the lesson.
(c) himself find out the causes for lack of interest and remove such causes
(d) File a complaint with the principal in this context.

Answer: 2. (c) himself find out the causes for lack of interest and remove such causes

3. The aim of the teacher is to

(a) help students get through the examination.
(b) make students disciplined.
(c) develop the talent of students.
(d) create a society oriented feeling among students.

Answer: 3. (c) develop the talent of students.

4. Two trains are travelling at a speed of 200 km, per hour. They start at the same time from opposite stations and have to cover a distance of 1000 km. each to reach their destinations. If they both start at 10.00 A.M. at what time will they cross each other?

(a) 2.30 P.M.
(b) 12.30 P.M.
(c) 11.30 P.M.
(d) 1.30 P.M.

Answer: 4. (b) 12.30 P.M.

5. B is 10 km. north east of A and 10 km. southeast of C. How far is C from A.

(a) 8 km.
(b) 10 km.
(c) 12 km.
(d) 10/2 km.

Answer: 5. (d) 10/2km.

6. In a certain code bad is written a XZW, SAID is written as HZRW, LOVE will be written as

(a) WXMN
(b) MRSU
(c) BRTP
(d) OLEV

Answer: 6. (d) OLEV

7. Pictorial question skipped

8. Pictorial question skipped

9. In the frequency - distribution given in 9.44 which are the frequencies with equal difference between them?

(a) Frequencies in the upper-half of distribution.
(b) Frequencies in the lower-half of distribution.
(c) The two middle frequencies
(d) the two last frequencies

Answer: 9. (a)Frequencies in the upper-half of distribution.

10. Pictorial question skipped
11. Pictorial question skipped

12. If X = -3 then X2 - 3X2 - 2X - 1 is equal to

(a) -1
(b) 5
(c) 10
(d) - 15

Answer: 12. (b) 5

13. A rectangular water tank measures 15m * 8m and is 10m deep. It is full of water. If water is drawn out lowering the level by 50 cm, how much water has been drawn out?

(a) 60,000 liters
(b) 30,000 liters
(c) 3000 liters
(d) 6000 liters

Answer: 13. (a) 60,000 liters

14. The wages of an employee were first reduced by 40% and then increased by 50% what was his percentage of loss?

(a) 15
(b) No loss
(c) 10
(d) 12

Answer: 14. (c) 10

15. Pictorial question skipped
16. Pictorial question skipped
17. Pictorial question skipped

18. The average of X1 X2 X3 & X3 is 16. Half the sum of X2 X3 X4 is 23. What is the value of X1?

(a) 18
(b) 19
(c) 20
(d) 17

Answer: 18. (a)18

19. Spot the posture that does not belong to the group

(a) Sagging shoulders
(b) Bent head
(c) Well-planted feet
(d) Curved Spine

Answer: 19. (c) Well-planted feet: This body posture shows determination and readiness for action where as the other postures depict gloom and passivity.

20. You are a responsible citizen. Your country is facing war. What is your foremost duty?

(a) to spread rumors
(b) to create friction
(c) to sit at home for protection
(d) to maintain unity

Answer: 20. (d) to maintain unity: If unity remains, all else will follow. Historical evidence shows that any country in times of war requires unity above all else.

21. You arrive at the site of a road accident that has just occurred. Some persons in the crowd make false accusations and blame you for hurting the victim. What will be your first and foremost duty, under the circumstances?

(a) to run away
(b) to reason out with the people
(c) to give first-aid to the victim
(d) to inform the police

Answer: 21. (c) to give first-aid to the victim: Without first aid, the victim may die. It is humanitarian to save life wherever possible. Moreover, your situation will become more complicated it the victim dies. The business of false accusation can be sorted out later either through the victims evidence or by your lawyer.

22. You are appointed class teacher of class X. You find one of the students perpetually absent minded and inattentive in your class. What should you do in the best interest of a healthy student teacher relationship?

(a) report to the school principal
(b) punish the student
(c) Discuss the problem alone with the child again and again
(d) bring the matter up at the parent Teacher Association meetings

Answer: 22. (c) Discuss the problem alone with the child again and again

23. Assertion (A): 'Hallucinogens' are those intoxicating drugs which cause the image of a stimulus to be seen even in the absence of an actual stimulus.
Reasoning (R): 'Hallucinogens' are mind altering drugs' bringing about auto-stimulation in the brain. Assess the true relationship between A and R


(a) A causes R
(b) R is true causes of A and fully explains it
(c) R follows from A
(d) R is the causes of A but does not fully explain it.

Answer: 23. (b) R is true causes of A and fully explains it

24. Assertion (A): Some children in today's world are concerned about their uncertain future.
Reasoning (R): Implementation of total Nuclear Disarmament Agreement between super powers is being delayed. Judge which of the following is the correct relationship between A and R:


(a) R follows from A
(b) R is the cause of A and fully explains it
(c) R is one of the causes of A but many other contributory causes are possible too.
(d) A has no relationship with R:

Answer: 24. (c) R is one of the causes of A but many other contributory causes are possible too.

25. Cause: A teacher uses the 'public insult' technique to discipline a pupil.
EFFECT - The pupil starts loving both his studies as well as the teacher.


(a) This is a natural outcome of tile cause.
(b) This effect is the opposite of natural outcome of cause
(c) both A and B are true
(d) none of the above

Answer: 25. (b) This effect is the opposite of natural outcome of cause

DIRECTIONS: Read the following passages and pick up correct answers for each of the questions which follow:

Of all the areas of learning the most important is the development of attitudes. Emotional reactions as well as logical thought process affect the behavior of tile people. "The burnt child fears the fire" is one instance, another is the rise of despots like Hitler. Both of these examples also point up the fact that attitudes stem from experience. In the one case the experience was direct and impressive, in the other it was indirect and cumulative. The Nazis were indoctrinated largely by the speeches they heard and the books they read. The classroom teacher in the elementary school is in a strategic position to influence attitude. This is true partly because children acquire attitudes from these adults whose word they respect.

Another reason it is true is that pupils often delve somewhat deeply into a subject in school that was only been touched upon at home or has possibly never occurred to them before. To a child who had previously acquired little knowledge of Mexico, his teacher's method of handling such a unit greatly affect his attitude towards Mexican's.
The media through which the teacher can develop wholesome attitudes are innumerable. Social studies (with special reference to races, creeds and nationalities). Science matters of health and safety; the very atmosphere of the classroom these area are few of the fertile fields for the inculcation of proper emotional reactions.

However, when children come to school with undesirable attitudes it is unwise for the teacher to attempt to change their feelings by cajoling or scolding them. She can achieve the proper effect by helping them to obtain constructive experiences.

To illustrate first-grade pupils afraid of policemen will probably alter their attitudes after a classroom chat with the neighbourhood officer in which he explain how he protects them. In the same way; a class of older children can develop attitudes through discussion, research, outside reading and all day trips.

Finally; a teacher must constantly evaluate her own attitudes, because her influence can be deleterious if she has personal prejudices. This is specially true in respect to controversial issues and questions on which children should be encouraged to reach their own decisions as a result of objective analysis of all the facts.

26. The central idea conveyed in the above passage is that

(a) attitudes affect our actions
(b) teachers playa significant role in developing or changing pupil's attitudes.
(c) attitudes can be changed by some classroom experiences.
(d) by their attitudes, teachers inadvertently affect pupil's attitudes.
(e) the elementary school is a more effective milieu for developing wholesome attitudes then high school or college.

Answer: 26. (b) teachers playa significant role in developing or changing pupil's attitudes.

27. The author implies that:

(a) the teacher should guide all discussions by revealing her own attitude.
(b) in some aspects of social studies a greater variety of methods can be used in the upper grades then in the lower grades.
(c) people usually act on the basis of reasoning rather than on emotion.
(d) Children's attitudes come from those of other children.
(e) schools should offer the student opportunities travel so that he can come into contact with people he would not otherwise meet.

Answer: 27. (b) in some aspects of social studies a greater variety of methods can be used in the upper grades then in the lower grades.

28. A statement not made or implied in the passage is that:

(a) attitudes can be based on the learning of falsehoods.
(b) a child can develop in the class room an attitude about the importance of brushing his teeth.
(c) attitude cannot easily be changed by rewards and lectures.
(d) the attitude of elementary school-aged children are influenced primarily by the way they were treated as infants.
(e) worthwhile attitudes may be developed in practically every subject area.

Answer: 28. (d) the attitude of elementary school-aged children are influenced primarily by the way they were treated as infants.

29. The passage specifically states that:

(a) Direct experiences are more valuable them indirect ones
(b) whatever attitudes a child develops in school have already been introduced at home
(c) teachers should always conceal their own attitudes
(d) teachers can sometimes have an unwholesome influence on children.

Answer: 29. (d) teachers can sometimes have an unwholesome influence on children.

30. The First and Fourth paragraphs have all the following points in common except.

(a) the importance of experience in building 'attitudes.
(b) how fear sometimes governs attitudes.
(c) how attitudes can be changed in the classroom.
(d) how reading affects attitudes
(e) reference to straight thinking and attitudes.

Answer: 30. (d) how reading affects attitudes

31. In the second paragraph, a substitute quotation to serve the writers purpose would be

(a) "The Vagabond, when rich, is called a tourist.
(b) Poverty is the parent of revolution and crime.
(c) There is a great difference between a cunning man and a wise man.
(d) ''Nothing on earth consumes a man more quickly then the passion of resentment.

Answer: 31. (d) ''Nothing on earth consumes a man more quickly then the passion of resentment.

32. By which trait of the teacher, the students are generally, impressed?

(a) His knowledge/learning
(b) His high moral character
(c) His tough discipline
(d) His relationship with the principal.

Answer: 32. (b) His high moral character

33. One solution to make class teaching more effective/meaningful is the following:

(a) give homework in excess
(b) stop the students after the school time and have discussion with them.
(c) immediately after the class lecture, ask questions related to the lecture.
(d) tell children that if they have not understood the lesson, you will teach the name once again.

Answer: 33. (c) immediately after the class lecture, ask questions related to the lecture.

34. If a student is not able to answer a question during the course of the lecture, then you will

(a) scold him and hence, insult him.
(b) tell him the correct answer yourself.
(c) try to understand why that student was not able to give correct answer.
(d) advise the student to study more carefully.

Answer: 34. (c) try to understand why that student was not able to give correct answer.

35. Which one of the following is the best method of teaching

(a) Dialogue method
(b) Text book method
(c) Project method
(d) Audio-visual method

Answer: 35. (c) Project method

36. Why do you like teaching work

(a) children do not remain naughty in the presence of the teacher
(b) your parents had hold you that, it is a dignified profession
(c) you have on interest in teaching
(d) The person keeps on reading a lot in this profession.

Answer: 36. (c) you have on interest in teaching

Directions (37-39): Fill in the next number in the series.
37. 25, 25, 27, 22, 30, 19, 34, 16


(a) 39
(b) 35
(c) 13
(d) 24

Answer: 37. (a) 39: Even terms form one series in arithmetic progression with common difference 3 and odd terms form another series with Common Difference between terms increasing by 1 with each succeeding term.

38. 3, 7, 16, 35

(a) 80
(b) 39
(c) 74
(d) 70

Answer: 38. (c) 74: Each number is twice the preceding one plus 1, 2, 3 and 4.

39. 27, 18, 11, 6

(a) 3
(b) 2
(c) 1
(d) 0

Answer: 39. (a) 3

40. An observer at point O, makes an observation that a temple located on a hilltop is to the north-east and its angle of elevation is 45 degrees as observed from O. He then moves 1000 meters east of O and observes that the temple is now exactly in the north. What is the shortest distance of the temple in meters from O?

(a) 2200
(b) 2000
(c) 2500
(d) None of these

Answer: 40. (b) 2000

Directions question number 41: Spot the odd one:

(a) 6
(b) 12
(c) 25
(d) 48

Answer: 41. (c) 25: If, in place of 25 there was 24, the series would have been in Geometric Progression.

Directions question number 42: Choose the response that will continue the series:
2341, 2352, 4563, 5674

(a) 6784
(b) 6785
(c) 6786
(d) 6886

Answer: 42. (b) 6785

43. A businessman invests Rs. 5,000 each time at the end of 1960, 1965 and 1970. His total amount doubles every five years. If he starts his business with Rs. 5,000 in 1960. What will the amount be in 1986?

(a) Rs. 70,000
(b) Rs. 140,000
(c) Rs. 240,000
(d) Rs. 280,000

Answer: 43. (b) Rs. 140,000: At the end of 1965, the amount is Rs. 10,000 (double Its. 5,000) + fresh investment of Rs. 5,000 = Rs. 15,000. At the end of 1970, the same had doubled to Rs. 30,000 + Rs. 5,000 = Rs. 35,000. In 1975 this amount has doubled to Rs. 70,000. And in 1980 it has further doubled to Rs, 1,40,000.

44. A shop gives 10% discount on the purchase of an item. If paid for in cash immediately, a further discount of 12% is given. If the original price of the item is. Rs. 250, what is the rice of the article if a cash purchase is made?

(a) Rs. 200
(b) Rs. 195
(c) Rs. 198
(d) Rs. 190

Answer: 44. (c) Rs. 198: A 10% discount on Rs. 250 will be Rs. 25. A further discount of 12% is to be made on Rs. 250 minus Rs. 25 = Rs. 225. The discount is Rs. 27. The price paid will therefore be Rs. 225- Rs.27 = Rs. 198.

45. If INDIA is written as 954.91, then DELHI will be written as

(a) 45389
(b) 45489
(c) 45498
(d) 45398

Answer: 45. (a) 45389: The letters A, B, C, D, E, F, G, H, I are allotted numerical numbers 1 to 9 serially and again to J, K, L, M, N, O, P, Q, R and so on.

46. The smallest number of five digits beginning with 3 and ending with 5 is

(a) 31005
(b) 30015
(c) 30005
(d) 30004

Answer: 46. (c) 30005

47. A sum of Rs. 309 is given on loan at 8% simple interest. What amount is due at the end of two years and six months?

(a) Rs. 400
(b) Rs. 500
(c) Rs. 350
(d) Rs. 360

Answer: 47. (d) Rs. 360

48. If 6A8 = 53 and 5A7 = 40, 6A9 =?

(a) 59
(b) 61
(c) 62
(d) 63

Answer: 48. (a) 59:
6A8 = 6 * 8 + 5
5A7 = 5 * 7 + 5 = 40
6A9 = 6 * 9 + 5 = 59

49. If today is Wednesday, what will be the day 25 days after next Sunday?

(a) Sunday
(b) Saturday
(c) Thursday
(d) None of these

Answer: 49. (c) Thursday

50. What is the length of the longest pole that can be placed inside a hall 11 meter long 3 meter wide and 5 meter in height?

(a) 15 m
(b) 14 m
(c) 16 m
(d) 18 m

Answer: 50. (a)15 m

Get Social with enableall